Ikimokyklinio ugdymo nauda privačiame darželyje

Tikriausiai negalėtume atrasti nei vieno tėvelio, kuris nenorėtų, kad jų vaikas elgtųsi tinkamai įvairiose situacijose. Aišku, nereikia norėti per daug, nes jie yra vaikai, tai gyvenime atsitinka pačių įvairiausių situacijų, kai tam tikroje situacijoje viskas apsisuka taip, kaip negalime tikėtis, bet kartais taip gyventi yra kur kas smagiau. Taip pat turime žinoti ir tai, kad vaikai tikrai vieną dieną suaugs ir tokių netikėtų situacijų praktiškai visai nebeliks. Kalbant apie vaikų auklėjimą ir ikimokyklinį ugdymą, didelį vaidmenį šioje kategorijoje atlieka darželis, nes drąsiai galima teigti, kad jame vaikai sužino ir išmoksta pagrindinių gyvenimo vertybių, kaip reikia elgtis tam tikroje situacijoje ir panašiai. Tad šiame straipsnyje norime papasakoti apie patį ikimokyklinį ugdymą, kokią naudą jis gali duoti.

Iš ko susideda ikimokyklinis ugdymas?

Ikimokyklinis ugdymas gali susidėti iš labai paprastų dalykų:

  • Tarpusavio bendravimo ar bendradarbiavimo. Labai svarbu suprasti tai, kad vaikas turi suvokti, kaip jis turi bendrauti su bendraamžiais, o kaip su suaugusiais.
  • Pralaužti kalbos barjerą. Kartais tėvams gali atrodyti, kad jų vaikas niekada nepradės kalbėti ir neretai dėl tokios situacijos pradeda jaudintis. Tačiau pasitelkus reikiamus įgūdžius ir žinias galima padėti viską greičiau padaryti.
  • Emocijos vaiko gyvenime yra labai svarbios, o ypač jo pirmaisiais gyvenimo metais, kada kartais net sunku suvokti ir suprasti kas vyksta. Tad netgi prie pačių emocijų supratimo, jų valdymo, tam tikro parodymo gali prisidėti ir ikimokyklinis ugdymas.
  • Kuo anksčiau bus pradedama kalbėti apie socialinius įgūdžius, tuo vėliau vaikui bus lengviau susigaudyti ir elgtis taip, kaip pridera.

Ar tėvai gali prie ikimokyklinio ugdymo prisidėti patys ar viską palikti privačiam darželiui?

Šiuo klausimu vėl nuomonės gali išsiskirti. Kai kurie tėvai visiškai nori visą darbą palikti profesionalams, nes mano, kad jie žino, kaip viskas turi vykti, todėl visam procesui bijo pakenkti. O kiti kaip tik atvirkščiai – galvoja, kad jų indėlis yra labai svarbus. Tačiau tikriausiai geriausias sprendimas yra tada, kai rasite aukso vidurį, tai yra galbūt netiesiogiai, bet prisidėsite prie tokio ugdymo, rodysite gerą pavyzdį, pasakosite, kaip viskas turėtų būti. Tada ir privatus darželis galės įdėti didesnę dalį savo indėlio ir galiausiai rezultatas bus puikus.

Kada geriausias metas pradėti lankyti privatų darželį?

Tikriausiai tik patys vaiko tėvai gali matyti, kada jau metas atžalai pradėti lankyti privatų darželį. Bet dažniausiai jau vaikus ten galima palikti nuo vienerių ar pusantrų metų. Tad jeigu matote, kad jūsų vaikas jau gali pradėti žengti dar vieną gyvenimo žingsnį, tai yra puiku. Aišku, taip pat tam tikri darželiai duoda pasibandyti, kai vaikas apsipranta aplinkoje, o tai irgi puikiai gali parodyti, ar jis tam pasiruošęs.