Mtskheta – pažintinės kelionės į Sakartvelą (Gruziją) kryptis

Antrąja Jeruzale vadinamas istorinis Sakartvelo miestas kasmet sulaukia turistų iš viso pasaulio. Mtskheta yra senoji šalies sostinė. Sakoma, jog tai miestas-muziejus po atviru dangumi. Pažintinės kelionės į šį Sakartvelo miestą yra itin populiarios. Mtskheta apylinkėse yra 300 kultūros paminklų, daugiau nei 30 000 artefaktų ir daugiau nei 50 archeologinių vietovių.

Miestas-muziejus

Mtskheta yra labai svarbus Sakartvelo kultūrinis ir religinis centras. Pažintinės kelionės Sakartvele metu keliautojai gali grožėtis istoriniais paminklais praktiškai ant kiekvieno kampo. Pažintinės kelionės akmenimis grįstomis gatvėmis kupinos neišdildomų įspūdžių. Legendomis apipintas Sakartvelo miestas saugo daugybė paslapčių. Mtskheta yra viena iš populiariausių turistų lankomų vietų. Pasak archeologų, Mtskhetos apylinkėse žmonės gyveno dar  I tūkstantmetyje prieš mūsų erą. Miesto-muziejaus statusą šiam miestui suteikia gausybė senovinių bažnyčių ir paminklų.

Jvari vienuolynas

Ypatinga Mtskheta reikšmė Sakartvelo istorijoje yra pagrįsta tuo, kad ji buvo pirmoji vieta, kurioje buvo priimtas krikščionių tikėjimas. 6-ojo amžiaus Mtskheta Jvari vienuolynas yra unikali šventykla, esanti kalno viršūnėje, Mtkvari ir Aragvi upių santakoje. Būtent šioje vietoje šv. Nino IV amžiuje iškėlė medinį kryžių. To kryžiaus vietoje VI amžiuje buvo pastatyta didesnė mūrinė bažnyčia, pradėjusi Sakartvelo kryžiaus tipo bažnyčių statybos tendenciją. Jvari bažnyčia yra ypač įspūdingas paminklas. Pažintinės kelionės į Sakartvelą metu galima išgirsti daug įdomių istorijų apie bažnyčios statybą, apylinkėse vykusius karus ir invazijas.

Svetitskhoveli

Pažintinė kelionė pėsčiomis į Svetitskhoveli katedrą – tikras nuotykis. Pakeliui atsiveria nuostabūs senamiesčio vaizdai, gatvėse šurmuliuoja prekeiviai. Vietos turgavietė yra pilna amatininkų, vyno pardavėjų. Mieste gausu restoranų ir suvenyrų parduotuvių. Pažintinės kelionės metu daugelį turistų nustebina Svetitskhoveli katedros didingumas. Tai yra didžiausia Mtskhetos katedra. Joje saugomos švenčiausios relikvijos – Kristaus drabužiai. Svetitskhoveli katedra yra ne tik religinė šventovė, bet ir gyva Sakartvelo kultūrinė vieta. Pažintinės kelionės Sakartvele metu vietiniai pasakoja ypatingą Svetitskhoveli katedros istoriją. Jos spalvinga praeitis, graži architektūra ir religinė reikšmė padaro ją nepaprastai svarbia vieta tiek tikintiesiems, tiek ir kultūros entuziastams, norintiems suprasti Sakartvelo paveldą ir krikščionybės istoriją.

Samtavro vienuolynas

Samtavro vienuolynas yra ypatinga religinė vieta kartvelams. Ši vieta žinoma kaip šv. Ninos kapavietė. Ji skleidė krikščionybę šalyje. Pažintinės kelionės į Sakartvelą metu galima išgirsti įdomią Samtavro vienuolyno istoriją, kuri siekia senovės krikščionybės laikus. Vienuolyno komplekse yra muziejus, kuriame eksponuojami religiniai artefaktai, istoriniai dokumentai ir daiktai, susiję su šv. Nino ir Sakartvelo krikščionybės istorija. Samtavro vienuolynas yra piligriminių kelionių vieta. Tai yra vieta maldoms ir apmąstymams, o piligrimai dažnai uždega žvakutes ir meldžiasi bažnyčioje bei kapavietėse.

Pažintinės kelionės į Sakartvelą visada kupinos neišdildomų įspūdžių. Į Mtskhetą keliautojai atvyksta apžiūrėti senovinių bažnyčių, istorinių vietų ir žavingo senamiesčio. Miestas siūlo pasinerti į kartvelų kultūrą ir tradicijas.