Mitybos mitai paneigti: Dažniausiai pasitaikantys klaidingi įsitikinimai apie konservuotą šunų maistą

Bėgant metams, daugėjant šunų ėdalo pasirinkimo galimybių, daugėjo ir mitų bei klaidingų įsitikinimų apie šio ėdalo maistinę naudą ir trūkumus. Viena iš kategorijų, dėl kurios ypač daug diskutuojama, yra  šunų maistas. Šiame straipsnyje siekiame paneigti kai kuriuos labiausiai paplitusius mitus, susijusius su šėrimu konservuotu ėdalu, ir paaiškinti faktus apie jo maistingumą.

1 mitas: konservuotas šunų maistas yra tik užpildas be tikrų maistinių medžiagų

Paneigta: kokybiškuose šunų konservuose yra svarbiausių maistinių medžiagų, pritaikytų šuns poreikiams. Šių ėdalų pirmoji sudedamoji dalis dažnai yra pagrindinis baltymų šaltinis, pavyzdžiui, vištiena, jautiena arba žuvis. Be to, jų sudėtyje gali būti svarbiausių vitaminų, mineralų ir sveikų riebalų. Visada peržiūrėkite sudedamųjų dalių sąrašą ir rinkitės patikimus prekių ženklus, kad būtumėte tikri, jog šuniui duodate maistingųjų medžiagų turtingą maistą.

2 mitas: konservai gali sukelti daugiau dantų problemų nei sausas maistas

paneigtas: Sausas maistas gali padėti nuvalyti apnašas, tačiau jis nepakeičia tinkamos dantų priežiūros. Kita vertus, konservai šunims nebūtinai sukelia dantų problemų. Šunų dantų sveikata priklauso nuo įvairių veiksnių, pavyzdžiui, genetikos, burnos aplinkos ir bendros dantų priežiūros, pavyzdžiui, reguliaraus dantų valymo ir dantų patikrinimo.

3 mitas: konservuotame šunų maiste yra per daug riebalų

Paneigtas: Riebalų kiekis įvairiuose produktuose skiriasi. Nors kai kuriuose konservuose gali būti daugiau riebalų nei tam tikruose sausuose ėdaluose, daugelyje jų riebalų kiekis yra subalansuotas ir tinkamas. Riebalai yra labai svarbi šunų maistinė medžiaga, kuri suteikia energijos ir padeda įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus. Visada patikrinkite maistingumo etiketę ir pasikonsultuokite su veterinarijos gydytoju, kad išsirinktumėte maistą, atitinkantį konkrečius jūsų šuns sveikatos poreikius.

4 mitas: konservantai konservuotame maiste yra kenksmingi

paneigtas: Dėl konservavimo proceso, kurio metu maistas ruošiamas sandariai uždarytoje skardinėje, daugumai šunų konservų reikia mažiau konservantų nei sausam maistui. Gaminant konservus aukštoje temperatūroje žūsta bakterijos ir susidaro vakuuminis sandarumas, neleidžiantis patekti naujoms bakterijoms. Visi konservantai paprastai naudojami maisto kokybei ir skoniui palaikyti ir paprastai laikomi saugiais, jei jų kiekis yra reguliuojamas.

5 mitas: konservuotas maistas netinka šuniukams

paneigtas: Daugelis prekių ženklų siūlo konservus, specialiai sukurtus šuniukams. Šie variantai praturtinti augančio šuniuko poreikiams reikalingomis maistinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, smegenų vystymuisi reikalinga DHA. Visada rinkitės produktą, paženklintą kaip tinkamą šuniukams ar augimui.

6 mitas: konservuotame šunų maiste yra mažiau baltymų

Paneigtas: Visiška netiesa. Daugelio šunų konservų baltymų kiekis prilygsta sauso maisto baltymams, o gal net juos viršija. Dėl drėgmės kiekio konservuotame produkte gali atrodyti, kad jame yra mažesnis baltymų kiekis, tačiau, skaičiuojant sausąja medžiaga, jis gali būti gana didelis. Visada įvertinkite maistinių medžiagų profilį, o ne tik sudedamųjų dalių sąrašą.

7 mitas: Konservus nesaugu ilgai laikyti lauke

Iš dalies tiesa: atidaryti konservai gali sugesti greičiau nei sausas maistas. Tačiau, jei patiekiamas švariame inde ir laikomas vėsioje aplinkoje, jis gali išlikti geras kelias valandas. Tačiau pagal bendrą taisyklę nesuvalgytas porcijas per 4 valandas reikėtų laikyti šaldytuve.

8 mitas: konservuoti maisto produktai mažiau tausoja aplinką

paneigtas: Gyvūnų augintinių ėdalo poveikis aplinkai priklauso nuo įvairių veiksnių, įskaitant gamybą, transportavimą ir pakavimą. Nors konservų dėžutėms reikia išgauti ir apdoroti metalus, jas taip pat galima perdirbti. Kita vertus, kai kurie sauso maisto maišeliai nėra perdirbami ir patenka į sąvartynus. Labai svarbu atsižvelgti į visą gyvavimo ciklą ir, kai tik įmanoma, praktikuoti perdirbimą.

Apibendrinant, renkantis geriausią maistą savo šuniui, labai svarbu savo sprendimą pagrįsti faktais ir nepasiduoti paplitusiems klaidingiems įsitikinimams. Konservuotas šunų maistas daugeliui šunų gali būti sveikas ir skanus pasirinkimas, pasižymintis skanumu, drėgnumu ir turtingu maistinių medžiagų profiliu. Kaip visada, individualūs šunų poreikiai gali skirtis, todėl pasikonsultavę su veterinarijos gydytoju arba gyvūnų mitybos specialistu galite gauti patarimų, pritaikytų jūsų šuniui.