Kur rasti kokybiškas medžiagas siuvimui?

Ar kada nors siuvimo parduotuvėje žiūrėjote į didelę užtrauktukų lentyną ir galvojote, kaip išsirinkti tinkamą? Tikriausiai kasdien naudojate užtrauktukus savo drabužiams siūti, bet galbūt niekada nesusimąstėte, kiek daug jų rūšių yra.

Užtrauktukų tipai

Trys pagrindiniai užtrauktukų tipai yra metaliniai, plastikiniai ir ritininiai užtrauktukai, kuriuos patogiausia ir lengviausia įsigyti internetinėje parduotuvėje. Be šio pagrindinio skirstymo, užtrauktukai taip pat būna įvairių stilių, pavyzdžiui, dvipusiai, tripusiai arba ištisiniai grandininiai. Taip pat siūloma daugybė tvirtinimo būdų, pavyzdžiui, nematomi arba atviri.

Užtrauktuko medžiaginė dalis, kuria užtrauktukas tvirtinamas prie drabužio, vadinama juosta. Galite įsigyti įvairių spalvų užtrauktukų, kad ši juosta derėtų prie drabužio. Dažniausiai užtrauktuko juostelės slepiasi drabužio viduje, tačiau kai kuriais atvejais jos gali atlikti ir dekoratyvinę funkciją, pavyzdžiui, atviro užtrauktuko stiliaus.

Užtrauktukų stiliai

Kai galvojate apie klasikinį užtrauktuką, tikriausiai įsivaizduojate susikertančius dantukus. Galite rasti dantukų, pagamintų iš plastiko, specialios rūšies nailono arba metalo. Priklausomai nuo pasirinkto užtrauktuko tipo, dantukai prie juostos gali būti tvirtinami skirtingais būdais. Kai kurių užtrauktukų dantukai prie audinio juostos prilydomi gamybos proceso metu, o prie kitų tipų užtrauktukų dantukai prisiuvami atskiru etapu.

Galiausiai daugumos užtrauktukų apatiniame gale yra du storesni metaliniai arba plastikiniai skirtukai, vadinami apatiniais ribotuvais. Jie atlieka tą pačią funkciją kaip ir viršutiniai ribotuvai ir neleidžia užtrauktukui nukristi nuo dantukų apačioje.

Iš ko pagaminti užtrauktukai?

Daugumos užtrauktukų dantukai pagaminti iš metalo, plastiko arba nailono. Metaliniai užtrauktukai gaminami iš žalvario arba senovinio žalvario, aliuminio ir cinko.

Tiesą sakant, užtrauktukai mados istorijoje egzistavo neilgai. Pirmąjį tikrą užtrauktuką 1913 m. užpatentavo Gideonas Sundbackas, nors vadino jį atskiriamuoju užtrauktuku. Tuo metu sintetiniai audiniai ir plastikinės detalės dar nebuvo išrastos, todėl visi užtrauktukai buvo su metaliniais dantukais.

Pats užtrauktuko pavadinimas kilo iš garso, kuris sklinda greitai traukiant užtrauktuką per metalinius dantukus. Šį pavadinimą sugalvojo vyras, vardu B. F. Goodrichas, kuris buvo vienas pirmųjų, 1920 m. pradėjusių prekiauti užtrauktukais, naudojęs juos maišeliams ir lietaus batams.

Šiais laikais taip pat galima rasti daug įvairių rūšių plastikinių užtrauktukų. Juose naudojami panašūs plastiko tipai, tačiau užtrauktukas formuojamas unikaliais būdais, pavyzdžiui, naudojant formas arba išspaudžiant plastiką.