Šiuolaikiniame aktyvaus gyvenimo būdo pasaulyje baltyminiai papildai tapo daugelio žmonių mitybos dalimi. Tačiau nemažai vartotojų susiduria su nemaloniu pašaliniu poveikiu – pilvo pūtimu, viduriavimu ar kitais virškinimo sutrikimais. Kodėl taip nutinka ir kaip išsirinkti tinkamą baltymų papildą, jei turite jautrų skrandį?
Kodėl baltymai gali sukelti diskomfortą?
Virškinimo diskomfortas po baltymų papildų vartojimo dažniausiai atsiranda dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, daugelyje baltymų papildų yra laktozės – pieno cukraus, kurio netoleruoja didelė dalis žmonių. Laktazės, fermento, skaidančio laktozę, trūkumas organizme sukelia pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir viduriavimą.
Dr. Marius Janulis, gastroenterologas, paaiškina: „Laktozės netoleravimas yra viena dažniausių virškinimo sistemos problemų, su kuria susiduria mano pacientai, vartojantys pieno baltymų papildus. Ypač daug laktozės yra išrūgų baltymuose, kurie gaminami iš pieno produktų. Jei pacientas turi laktozės netoleravimą, rekomenduoju rinktis labiau išvalytus preparatus, pavyzdžiui, proteino izoliatus arba augalinius baltymus.”
Antroji priežastis – baltymai patys savaime reikalauja daugiau virškinimo fermentų ir rūgščių, todėl žmonėms, turintiems silpnesnę virškinimo sistemą, jų virškinimas gali būti sudėtingesnis.
Skirtingi baltymų tipai
Išrūgų baltymai ir jų poveikis
Išrūgų baltymai yra populiariausi rinkoje dėl savo aukštos biologinės vertės ir pilnos aminorūgščių sudėties. Tačiau jie yra išgaunami iš pieno ir dažniausiai turi nemažai laktozės, ypač koncentratai.
„Daugelis sportininkų renkasi išrūgų baltymus dėl jų greito įsisavinimo ir efektyvumo, tačiau žmonėms su jautria virškinimo sistema jie dažnai sukelia problemų,” teigia Greta Petrauskienė, sporto mitybos specialistė. „Tokie žmonės dažnai jaučia pilvo pūtimą, padidėjusį dujų kaupimąsi ir kartais net spazminius pilvo skausmus po išrūgų baltymų vartojimo.”
Proteino izoliatas – švaresnis pasirinkimas
Proteino izoliatas yra labiau išvalytas baltymo produktas, kuriame laktozės ir riebalų kiekis yra minimalus. Jis gaminamas papildomai filtruojant išrūgų baltymų koncentratą, todėl pasižymi aukštesniu baltymų kiekiu (dažniausiai 90% ir daugiau) bei mažesniu nepageidaujamų medžiagų kiekiu.
„Izoliatas yra puikus pasirinkimas žmonėms, turintiems jautrų skrandį,” aiškina Petrauskienė. „Nors jis kainuoja brangiau, tačiau tikėtina, kad nesukels tokio stipraus diskomforto kaip koncentratas. Be to, proteino izoliatas dažnai būna lengviau tirpstantis ir neturi tokio stipraus pieniško skonio.”
Hidrolizuoti baltymai
Žmonėms su itin jautriu skrandžiu gali būti rekomenduojami hidrolizuoti baltymai. Šie baltymai jau yra iš dalies suskaidyti fermentų, todėl organizmui reikia mažiau pastangų juos suvirškinti.
„Hidrolizuoti baltymai yra tarsi ‘paruošti virškinimui’, tad organizmas juos lengviau priima,” paaiškina dr. Janulis. „Tačiau jie turi specifinį kartų skonį ir dažniausiai yra brangiausi iš visų baltymų papildų.”
Priedai, galintys sukelti virškinimo problemas
Ne tik pats baltymas, bet ir papildomi ingredientai gali sukelti virškinimo diskomfortą:
- Dirbtiniai saldikliai: Aspartamas, sukralozė ir ypač cukraus alkoholiai (ksilitolis, sorbitolis) dažnai pridedami į baltymų papildus, kad pagerintų jų skonį. Tačiau šios medžiagos gali sukelti viduriavimą, pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi.
- Tirštikliai ir stabilizatoriai: Ksantano guma, karboksimetilceliuliozė ir kiti tirštikliai gali lėtinti virškinimą ir sukelti diskomfortą.
- Dažikliai ir aromatizatoriai: Sintetiniai maisto priedai gali sudirginti jautresnę virškinimo sistemą.
Kaip išsirinkti tinkamą baltymų papildą jautriam skrandžiui?
- Rinkitės izoliatus vietoj koncentratų: Proteino izoliatas turi mažiau laktozės ir riebalų, todėl dažniausiai yra geriau toleruojamas.
- Apsvarstykite augalinius baltymus: Žirnių, ryžių ar kanapių baltymai yra puiki alternatyva pieno baltymams ir dažnai sukelia mažiau problemų.
- Atkreipkite dėmesį į sudėtį: Ieškokite produktų su minimaliu priedų kiekiu, be dirbtinių saldiklių ir dažiklių.
- Pradėkite nuo mažų dozių: Jei esate jautrūs baltymų papildams, pradėkite nuo mažesnės dozės (10-15 g) ir palaipsniui didinkite ją, stebėdami organizmo reakciją.
- Vartokite su maistu: Baltyminius papildus geriau gerti ne tuščiu skrandžiu, o po lengvų užkandžių ar valgio.
- Išbandykite probiotikus: Probiotikų vartojimas gali pagerinti žarnyno florą ir padėti geriau virškinti baltymus.
„Svarbiausia suprasti, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus,” pabrėžia dr. Janulis. „Kas tinka vienam, gali netikti kitam. Todėl rekomenduoju išbandyti kelis skirtingus baltymų tipus ir rasti tinkamiausią būtent jūsų organizmui.”
Ar verta papildomai vartoti virškinimo fermentus?
Žmonėms, kurių virškinimo sistema sunkiai susidoroja su baltymais, gali padėti papildomi virškinimo fermentai. Laktazės, proteazės ir kiti fermentų preparatai, vartojami prieš baltyminį koktelį, gali žymiai sumažinti nemalonių simptomų riziką.
„Fermentų papildai gali būti puikus pagalbininkas, tačiau jie neturėtų tapti ilgalaikiu sprendimu,” įspėja dr. Janulis. „Jei nuolat jaučiate diskomfortą vartodami baltyminius papildus, vertėtų apsilankyti pas gydytoją ir išsiaiškinti galimas pagrindines priežastis.”
Apibendrinant, baltyminiai papildai gali būti vertinga mitybos dalis, tačiau svarbu išsirinkti tinkamą produktą, atsižvelgiant į savo organizmo ypatumus. Tinkamai parinktas baltymo tipas, minimalus priedų kiekis ir teisingas vartojimo būdas gali padėti išvengti nemalonių virškinimo problemų ir mėgautis visais baltymų papildų teikiamais privalumais.