Parduodu mišką: kaip turėčiau tą padaryti?

Miško pardavimas yra procesas, reikalaujantis kruopštaus planavimo. Nesvarbu, ar norite parduoti savo mišką siekdami finansinės naudos, ar norėdami įgyvendinti kitus interesus, svarbu suprasti pagrindinius su šiuo procesu susijusius veiksnius. Klaida bet kuriame žingsnyje gali lemti finansinius nuostolius, todėl jei nesate patyręs šioje srityje, miško pardavimą reikėtų vykdyti kartu su šios srities ekspertais: pradedant nuo miško vertinimo ir baigiant visų dokumentų sutvarkymu.

Ką apsvarstyti prieš parduodant mišką?

Prieš nuspręsdami parduoti savo mišką, turite apsvarstyti keletą svarbių dalykų. Jie gali turėti įtakos pardavimo kainai ir pirkėjų susidomėjimui, todėl svarbu atidžiai įvertinti savo galimybes prieš pradedant veikti.

Miško sklypo dydis. Jūsų miško nuosavybės dydis turės didelę reikšmę nustatant jos vertę. Kuo didesnis sklypo plotas hektarais – tuo didesnę kainą yra pasirengę mokėti miškų pirkėjai. Tačiau iš kitos pusės, labai didelio ploto sklypą galite būti sunkiau parduoti, nes galinčių jį įpirkti pirkėjų sąrašas paprastai yra siauresnis.

Medyno ir medienos vertė. Svarbus veiksnys, į kurį taip pat reikia atsižvelgti, yra jūsų valdoje esančios medienos vertė. Medienos kainos gali labai skirtis priklausomai nuo medžių rūšies ir medienos kokybės. Svarbu, kad profesionalus miško vertintojas įvertintų jūsų miško vertę, kad užtikrintumėte, jog už savo nuosavybę gausite teisingą kainą. Lietuvoje brangiausia parduodami eglynai, ąžuolynai, beržynai ir pušynai.

Vietovė. Jūsų miško vieta taip pat gali turėti įtakos jo vertei. Netoli miestų ar pagrindinių transporto mazgų esanti nuosavybė gali būti vertingesnė nei atokiose vietovėse esanti nuosavybė. Taip yra dėl lengvesnio privažiavimo ir mažesnių medienos ir įrangos transportavimo kaštų.

Miško amžius. Senesni medynai yra vertingesni, nes kartu su amžiumi didėja ir medienos tūris, kurį galima išnaudoti nukertant medžius. Todėl kuo senesni medžiai miške ir kuo seniau miškas buvo kirstas – tuo didesnė miško vertė.

Tai – kriterijai, tačiau kiekvieno jų svoris kainos nustatyme gali skirtis. Daug kas priklauso ir nuo kitų sunkiau apibrėžiamų kriterijų. Todėl norint žinoti tikslią miško pardavimo kainą, rekomenduojama pasinaudoti profesionalių miškininkų teikiamomis miško vertinimo paslaugomis.

Miško pardavimo etapai

Įvertinę šiuos veiksnius, sužinoję už kokią kainą galite tikėtis parduoti mišką ir nusprendę tęsti pardavimo procesą, galite imtis tolimesnių veiksmų.

Paruoškite mišką pardavimui. Prieš parduodami mišką, turite įsitikinti, kad nuosavybė yra geros būklės ir paruošta potencialiems pirkėjams apžiūrėti. Tam gali prireikti išvalyti bet kokias šiukšles ar krūmynus, užtikrinti privažiavimą prie miško ir apskritai įvertinti ar reali miško situacija atitinka tą, kuri pateikiama miško pase ir randama pagal miško kadastrinį numerį.

Nacionalinės žemės tarnybos sutikimas. Kreipkitės į Nacionalinę žemės tarnybą, kurios sutikimą turite gauti norėdami parduoti mišką. Ji kreipsis į jūsų kaiminystėje esančių miškų savininkus ir bendrasavininkius, nes jie turi pirmenybę įsigyti jūsų mišką.

Rinkodara. Kai miško sklypas bus paruoštas pardavimui ir turėsite NŽT sutikimą, imkitės aktyvių veiksmų jį reklamuoti. Galite kreiptis tiesiogiai į nekilnojamojo turto brokerius, kurie padės mišką parduoti už atitinkamą komisinį mokestį. Taip pat galite kreiptis į miškų supirkėjus ir suinteresuotas miškininkystės įmones. Jei norite išbandyti laimę rinkoje, galite pasinaudoti miškų akcionais. Aukcionuose mišką parduoda vis daugiau lietuvių, nes konkurencingi aukcionai leidžia savo turtą parduoti už konkurencingą kainą.

Derybos dėl pardavimo. Suradę potencialų savo turto pirkėją (jei jį pirkti atsisakė miško bendrasavininkiai ar kaiminystėje esančių miškų savininkai), turėsite derėtis dėl pardavimo sąlygų. Jei jį parduoite brokerio pagalba, derybomis ir dokumentų tvarkymu pasirūpins brokeris.

Pardavimo užbaigimas. Kai bus susitarta dėl pardavimo sąlygų, turėsite užbaigti pardavimą pasirašydami dokumentus, patvirtindami juos pas notarą ir perduodami juos Registrų centrui, kad oficialiai perduotos nuosavybės teisės į miško sklypą pirkėjui.

Miško pardavimas gali būti sudėtingesnis nei kito nekilnojamojo turto pardavimas dėl specialių miškų sandoriams taikomų reglamentų ir taisyklių. Todėl rekomenduojama bendradarbiauti su kvalifikuota miškininkystės įmone, supirkėju, miškų pardavimo patirties turinčiu brokeriu. Nusprendus mišką pardavinėti patiems, nuolatos bendraukite ir konsultuokitės su NŽT konsultantais ar kitų insitucijų darbuotojais, kad miško pardavimas būtų atliktas tinkamai, pagal visus Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus.