Kaip nuo virusų apsisaugoti viešose erdvėse?

Vakcinacija kartu su atitinkamomis apsaugos priemonėmis yra labai svarbi siekiant apriboti viruso plitimą ir sumažinti jo gebėjimą mutuoti į pavojingesnius variantus. Nesvarbu, ar švenčiate Kalėdas, Naujuosius metus, Naujuosius pagal Mėnulio metus ar kitus ypatingus įvykius, visais periodais yra labai svarbu laikytis apsaugos ypač kai esate viešose vietose.

Pasiskiepykite, kai tik ateis jūsų eilė

Mūsų patarimas: pasiskiepykite, kai tik ateis jūsų eilė. Kodėl tai veikia: patvirtintos vakcinos nuo bet kokių virusų ar nuo COVID-19 užtikrina aukštą apsaugos nuo sunkios ligos ar mirties apsaugą, taip pat apsaugą nuo komplikacijų. PSO mano, kad visi ir visur turėtų turėti prieigą prie saugių ir veiksmingų  vakcinų kuo greičiau, pradedant asmenimis, kuriems gresia didesnė užsikrėtimo rizika, įskaitant pirmuosius sveikatos priežiūros ir priežiūros darbuotojus ir tuos, kuriems gresia didžiausia sunkios ligos ar mirties rizika. Tai yra vyresni nei 60 metų žmonės, nėščios moterys ir žmonės, sergantys aukštu kraujospūdžiu, plaučių ir širdies ligomis, diabetu, nutukimu ar vėžiu. Kuo daugiau pilnai paskiepytų žmonių, tuo visi esame labiau apsaugoti, tačiau taip pat turime tęsti kitas 5 apsaugos priemones.

Dėvėkite kaukę

Mūsų patarimas: dėvėkite tinkamai prigludusią kaukę, kai fizinis atstumas neįmanomas ir kai prastas vėdinimas, ypač patalpose. Kodėl tai veikia: Kaukės padeda žmonėms neplėsti viruso ar užsikrėsti, kai viruso turintys lašeliai yra įkvėpti arba tiesiogiai patenka į akis, nosį ar burną.  Kad kaukės būtų kuo veiksmingesnės: Nuvalykite rankas prieš užsidėdami kaukę, taip pat prieš ir nuėmę kaukę, taip pat palietus ją bet kuriuo metu. Įsitikinkite, kad uždengia nosį, burną ir smakrą. Nusiėmę kaukę laikykite ją švariame maišelyje. Kasdien plaukite medžiagines kaukes, o panaudotas medicinines kaukes išmeskite į uždarą šiukšlių dėžę.

Laikykitės fizinio atstumo

Mūsų patarimas: Laikykitės bent 1 metro fizinio atstumo nuo kitų žmonių, net jei atrodo, kad jie neserga. Dabartiniai įrodymai rodo, kad virusas yra arba labiau tikėtinas įkvėptas arba tiesiogiai patenka į akis, nosį ar burną, kai žmonės artimai liečiasi vienas su kitu, paprastai 1 metro atstumu. Nesvarbu, ar švęsite Kalėdas, Naujuosius metus ar kokį kitą ypatingą įvykį šį šventinį sezoną, mažesni susibūrimai erdvėse, leidžiančiose išlaikyti fizinį atstumą, yra saugesni. Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją jūsų bendruomenėje, saugiausias pasirinkimas gali būti švęsti tik su jūsų šeimos nariais.

Kosint ir čiaudint uždengti

Mūsų patarimas: kosint ar čiaudint užsidengti burną ir nosį sulenkta alkūne arba servetėle. Panaudotą servetėlę nedelsiant išmeskite į uždarą šiukšliadėžę ir nusiplaukite rankas. Taip pat galite viešose vietose  naudoti vienkartinės pirštinės be pudros, jos taip pat suteikia bet kokią apsaugą nuo viruso plitimą.