Kraujo tyrimai: dažniausiai atliekami testai

Kraujo tyrimai gali būti naudojami įvairiems tikslams, pavyzdžiui, padėti nustatyti infekciją, peržiūrėti atitinkamų organų funkcionavimą ar net atrasti užsislėpusias genetines ligas. Aišku, kad viena nėra vienos universalios procedūros, kuri padėtų atsakyti į visus šiuos klausimus, todėl žemiau pristatysime kelis dažniausiai atliekamus testus.

Labiausiai paplitusi tokio pobūdžio procedūra yra cholesterolio tyrimas. Cholesterolis yra iš riebalų kepenyse susidaranti medžiaga, kurią dažniausiai sukelia nesveikas maistas, o norint jai užkirsti kelią ir užtikrinti tinkamą organizmo darbą reikia sveikos ir subalansuotos mitybos. Didelis jo kiekis kraujyje gali ženkliai prisidėti prie rimtų širdies problemų ar net infarkto. Jo lygis nustatomas su paprasčiausiu kraujo testu. Jus aptarnaujantis specialistas ar šeimos gydytojas prieš jį gali parekomenduoti protarpinį 12-os valandų badavimą, kuris padės išgauti tikslesnius rezultatus, tačiau kartais jis net nėra būtinas.

Kartais iš riešo arterijos yra paimamas mėginys, kuris yra reikalingas nustatyti kraujyje esančioms dujoms. Ši procedūra beveik visada neapsieina be skausmo ir ją atlieka tik medicinos specialistai ligoninėje. Kraujo dujų testas yra skirtas ištirti deguonies ir anglies dvideginio bei rūgščių ir šarmų balansą. Pastarojo neatitikimus gali sukelti kvėpavimo takų problemos, tai yra pneumonija ar kitos lėtinės plaučių ligos, kurios pakenkia organizmo medžiagų apykaitai.

Kitas populiarus testas yra skirtas nustatyti cukraus lygiui kraujyje. Yra keli kraujo tyrimai šiai problemai ištirti, tai yra gliukozės analizė protarpinio badavimo metu ar jos toleravimo testas. Tai yra ypač aktualu sergantiems cukriniu diabetu, nes jiems reikia palaikyti pastovų insulino lygį.

Jeigu yra kada nors tekę duoti kraujo arba užsiimti donoryste, tai prieš ją teko pabendrauti su jus aptarnaujančiu specialistu, o pastarasis tikrai užsiminė apie jo grupę. Pacientui galima tik jam tinkantį kraują, nes priešingu atveju jo imuninė sistema gali jo nepriimti ir atakuoti eritrocitus (raudonuosius kraujo kūnelius) bei taip sukelti rimtas, kartais net gyvybei pavojingas komplikacijas.

Kraujo tyrimai gali padėti nustatyti įvairias ligas, dar pradinėje jų stadijoje, todėl rekomenduojame juos atlikti reguliariai. Plačiau apie juos pasiskaityti galima čia: https://www.testamide.lt