Lietaus vandens talpos ir potvyniai

Lietaus vandens talpos atlieka svarbų vaidmenį sumažinant potvynių pavojų ir taip apsaugant miestų bei gyvenviečių kelius, infrastruktūrą ir pačius žmones nuo galimos vandens žalos. Kaip apsaugo? Lietaus vandens talpos gali surinkti ir saugoti gan didelius lietaus vandens kiekius savo talpyklose, kuris likęs aplinkoje, galimai sukeltų potvynį. Vienas iš atvejų, kaip lietaus vandens talpos sumažina potvynius yra tai, kad jos gali sureguliuoti vandens nutekėjimą. Įrengus teisingą sistemą, galima tikslingai nukreipti lietaus vandenį į talpas ir tuomet dalimis jį išleisti į vamzdynus arba dirvą. Tokiu atveju vandens srautai yra suvaldomi ir jis neplūsta žemės paviršiuje. Taip pat lietaus vandens talpos gali veikti kaip ir laikinas vandens laikiklis. Kai lietus yra labai stiprus, tuomet kanalizacijos sistema negali su juo susidoroti. Todėl jei laikinai lietaus vandens talpos saugo perteklinį vandenį – tuomet lietui susilpnėjus, vandens perteklius palaipsniui gali būti išleidžiamas į kanalizacijos sistemą. Taigi lietaus vandens talpos ne tik padeda išsaugoti vandenį ir panaudoti jį antrą kartą, bet ir padėti gyventojams apsisaugoti nuo potvynių rizikos.

Ar gali vanduo sugesti, kai stovi lietaus vandens talpos viduje?

Pirmiausia, požeminės talpyklos yra tinkamai suprojektuojamos ir pagaminamos, kad esant sąlyčiui su vandeniu, jos būtų atsparios ir nepakenktų vandens kokybei. Antra, lietaus vandens talpos turi turėti angas pertekliniam vandeniui nuleisti, o taip pat ir specialius filtrus, kurie surinktų įvairiausius nešvarumus, kaip pavyzdžiui žiedadulkes, lapus ir panašiai. Na ir žinoma, kadangi talpykla yra užkasama po žeme, todėl vanduo visada laikosi šešių – aštuonių laipsnių temperatūros. Taigi, visi šie dalykai padeda išlaikyti vandenį švarų ir negendantį, kai jis yra laikomas gan ilgą laiką talpykloje. 

Nuotekų valymo įrenginiai ir žmogaus sveikata

Ši sąsaja yra tikrai labai įdomi ir aktuali. Kaip žinome, nuotekų valymo įrenginiai užtikrina vandens švarumą ir aplinkos apsaugojimą. Tačiau daugelis žmonių nepagalvoja, kaip galėtų paveikti mūsų sveikatą, jei mes nenaudotume šių įrenginių. Taigi labai svarbu suprasti, kad tinkamas nuotekų valymas gali prisidėti prie mūsų gerovės. Vienas svarbiausių nuotekų valymo tikslų yra sumažinti taršos lygį. Efektyvus išvalymas pašalina kenksmingas medžiagas, bakterijas ir mikroorganizmus iš nuotekų, ir taip išleidžia išvalytą vandenį į aplinką. Kas reiškia, jog nebekyla pavojus aplinkos ir aplinkoje esančių vandens telkinių užteršimui, kas lemtų neigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Taigi akivaizdu, kad šie dalykai yra glaudžiai susiję, nes užterštas vanduo aplinkoje – kenkia sveikatai. Todėl būtų protinga atsakingai žiūrėti ir pasirinkti tinkamą įrenginį, kad jūsų nuotekų valymo įrenginiai būtų efektyviai valantys, turintys kokybišką vidinę įrangą, tvirti, teisingai parinkto dydžio, teisingai sumontuoti ir panašiai. Nuotekų valymo įrenginiai – investicija ne tik į aplinkos apsaugą ir išsaugojimą, bet ir į žmogaus sveikatos gerinimą. Taigi jei nepradėsime saugoti aplinkos dabar, tai daryti mus privers įstatymai ir galimos baudos.