Kaip teisingai turėtų būti skalbiami ir lyginami naujagimio rubeliai

Jaunos mamos be galo dažnai skalbia ir lygina (būtinai iš abiejų pusių!) naujagimiu rubelius, nors, tiesą sakant, higienos taisyklės nereikalauja tokių titaniškų pastangų.

Priešingai paplitusiai nuomonei, jog naujagimio rubeliai turi būti keičiami kasdien, juos pakanka keisti atsižvelgiant į tai, kada jie išsipurvina. Su vienkartinėmis sauskelnėmis gulintis kūdikis neišsipurvina ir neprakaituoja, o tai reiškia, jog savo kombinezoną jis gali vilkėti net keletą dienų.

Kuo turėtų būti skalbiami kudikiu rubeliai

Šiandien parduotuvėse milžiniškas skalbimo priemonių pasirinkimas: milteliai, muilas, gelis, kapsulės, pastos, specialūs vaikiški skalbimo milteliai ir net muilo riešutai. Ką išsirinkti — spręsti tėvams. Tačiau nepamirškite svarbiausio: ant pakuotės privalo būti pažymėta „Saugu nuo gimimo“ arba „Naudojimas nuo pirmosios gyvenimo dienos“. Tokių priemonių ypatumas yra tas, kad jose naudojamos mažiau agresyvios cheminės medžiagos, kurios visiškai išsiskalauja vandeniu. Reikėtų išsiaiškinti ir tai, kad sudėtyje nebūtų balintojo su chloru.

Kudikiu rubeliai turi būti skalbiami tik saugiais deguonies balikliais, kurių pagrindą sudaro vandenilio peroksidas. Beje, jais, kaip ir bet kuria kita buitine chemija, nevertėtų piktnaudžiauti.

Tais pačiais principais vadovaujamasi ir renkantis kondicionierių skalbiniams: audinių minkštumas naudojant kondicionierių pasiekiamas tam tikrų medžiagų dėka, kurios, deja, gali sukelti alergines reakcijas. Kudikiu drabuziai ir skalbiniai turėtų būti skalaujami 2‒3 kartus, kol vanduo taps visiškai švarus, be putų. Džiovinti galima vonioje ar balkone, tačiau su viena sąlyga: jei ten iš gatvės nepatenka dulkės.

Renkamės skalbimo priemones patikrintu keliu

Rinkdamiesi priemones vaikiškiems daiktams skalbti turėtume atkreipti dėmesį į jų alergeniškumo laipsnį. Apie tai, jog kūdikiui netinka skalbimo milteliai, iškart parodys bėrimai jo odelėje, tose vietose kur oda liečiasi su rūbais ar patalyne. Išberti gali smulkiais rausvais taškeliais, šlapiuojančiomis pūslelėmis, kartais pleiskanojančiomis dėmėmis. Kartais oda ištinsta, kūdikis pradeda kasytis, pasidaro neramus. Esant niežėjimui padės antihistamininiai tepalai, žolių kompresai (dilgėlių, meškauogių, apynių). Retais atvejais gydytojas gali skirti hormoninių preparatų arba antibakterinių priemonių. Savo nuožiūra jų vartoti negalima! Susidoroti su pūslelėmis ar šlapiuojančiu bėrimu galima fukorcino ar briliantinės žalumos pagalba. Jei bėrimas nesuteikia kūdikiui diskomforto, tepalai nereikalingi: pakanka, kaip paprastai, tepti drėkinamąjį kremą — geriau su medetkomis, triskiaučiu lakišiumi, ramunėlėmis.

Drabuziai kudikiams gali būti skalbiami kartu su suaugusiųjų drabužiais. Kartu gyvenančios vienos šeimos mikroflora bendra, vaikai ją greitai perima, tad bandyti apsaugoti naujagimį nuo „suaugusiųjų“ mikrobų paprasčiausiai neįmanoma.

O jeigu nelyginti?

Jauni tėvai dažnai teiraujasi ar rubai naujagimiams turi būti lyginami. Šis klausimas pirmiausia yra estetinis, nors atsakymas priklauso ir nuo kūdikio odos jautrumo, ir nuo audinio tipo. Pavyzdžiui, kokybiški rubai kudikiams iš minkštos medvilnės tikrai nebūtinai turi būti lyginami — pakanka prieš džiovinimą juos gerai išpurtyti. Pasitaiko, kad kudikiu rubai privalo būti lyginami dėl padidėjusio kūdikio odelės jautrumo, kad sumažintume audinio šiurkštumą. Lyginti garais arba iš dviejų pusių reikia tik tais atvejais, jei vaikas turi odos infekciją (šlapiuojantis atopinis dermatitas, streptodermija arba stafilodermija). Sveikiems vaikams, tame tarpe ir naujagimiams, rūbų dezinfekcija nereikalinga.

Kur parduodami geriausi vaikiski rubai ir skalbimo priemonės

Internetinėje parduotuvėje Kidy.Eu labai plačiai pristatomos pasaulyje garsių prekės ženklų prekes kudikiams visai neblogomis kainomis. Parduotuvės kataloge  yra viskas, kas būtina kūdikiui: nuo sauskelnių iki drabužių vaikams, yra didžiulis skyrius mamoms ir besilaukiančioms moterims, prekės visai šeimai ir kiti skyriai. Be to, čia galima įsigyti vaikiškos kosmetikos ir buitinės chemijos.

Kidy.Eu griežtai kontroliuojamas kiekvienos prekės galiojimo laikas: sandėliuose kreipiamas dėmesys į gaminių kaimynystę ir saugojimo temperatūros normas. Darydamas užsakymą pirkėjas bet kada gali iš operatoriaus sužinoti prekės galiojimo laiką ar kitą aktualią informaciją.