Darbuotojų paieška: kaip tinkamai paruošti gyvenimo aprašymą?

Gyvenimo aprašymas arba dažniau praktikoje vadinamas CV yra dokumentas, kurį kandidatas pateikia potencialiam darbdaviui norėdamas dalyvauti atrankos procese. Būtent jame reikia kaip įmanoma tiksliau, tačiau glaustai aprašyti savo išsilavinimą, įgūdžius, turimą patirtį ir t.t.. Visa tai turi padėti tarsi parduoti save būsimiems darbdaviams, kurie be CV, kartais gali pareikalauti ir motyvacinio laiško. Žinoma, kad jokių griežtų gyvenimo aprašymų rašybos taisyklių čia nėra, tačiau tikimybė, jog laikantis bendrųjų nuostatų, būsite pakviesti į darbo pokalbį yra didesnė.

Standartinis CV Lietuvoje neturėtų užimti daugiau nei abiejų A4 formato lapo pusių, tačiau teigti, jog taip reikia visada elgtis irgi būtų neteisinga. Pavyzdžiui, ką tik pabaigęs mokyklą asmuo su ganėtinai mažu patirties bagažu, turėtų pilnai sutilpti tik vienoje lapo pusėje. Darbuotojų paieška nėra procesas, kurio metu vienodi reikalavimai yra taikomi visiems kandidatams, todėl viskas labai priklauso nuo pozicijos į kurią pretenduojate. Kai kuriais atvejais galima išvysti net trijų puslapių ilgio CV, kurie dažniausiai reikalingi kandidatuojant į aukštesnes įmonės pozicijas arba tiems, kurie turi sukaupę daug patirties per paskutinius 5-10 metų ar dirbo ne vienoje įmonėje. Pavyzdžiui, kai kurie akademinių ar medicininių sričių specialistų gyvenimo aprašymai gali būti ženkliai išsamesni ir nesvarbu, jog jie turi būti trumpesni, tačiau reikia išsamiai papasakoti apie savo sukauptą patirtį.

Specialistai, kurie užsiima darbuotojų paieška vertina tokius CV, kuriuose yra pažymėti tik svarbiausi darbo patirties bei išsilavinimo aspektai. Todėl reikia stengtis pateikti tik tą informaciją, kuri iš tiesų yra aktuali ir svarbu, jog tai neturėtų kartotis motyvaciniame laiške. Jeigu nežinote ar tinkamai save pristatote šiame dokumente, tai pagalvokite ar tai jus parduoda kaip specialistą potencialiam darbdaviui. Jeigu tai nėra susiję su pageidaujama pozicija, geriau tai ištrinkite. Taip pat pasielkite ir su detalėmis, kurios jau yra palyginus pasenusios, pavyzdžiui, dešimties metų senumo informacija.

Kadangi darbuotojų paieška yra procesas, kurį ženkliai gali nulemti tinkamai parašytas gyvenimo aprašymas, tai pagalvokite kaip jį reikėtų koreguoti. Plačiau apie tai: https://www.personalogrupe.lt/lt/personalo-atranka/darbuotoju-paieska