KAS SĄLYGOJA HEMOROJAUS ATSIRADIMĄ IR KAIP JIS GYDOMAS?

https://pixabay.com/photos/man-depressed-sitting-on-the-floor-2734073

Tikrai labai nemalonus negalavimas yra hemorojus. Ta liga vadinamas išangės kraujagyslinių audinių išsiplėtimas ir išvešėjimas. Jis gali būti vidinis, kai jo mazgai yra išsidėstę kanalo viduje ir padengti gleivine, arba išorinis, kai tie mazgai yra tiesiai po oda aplink išangę. Visais atvejais tai gali sukelti skausmą, kraujavimą ir analinį niežėjimą.

Kas lemia hemorojaus atsiradimą?

Pagrindinė sąlyga hemorojui atsirasti – tai padidėjęs slėgis apatinėje tiesiojoje žarnoje. Tai nutinka įtemptai tuštinantis, ilgai trinant užpakalį ant klozeto. Tam reikšmės turi ne tik vidurių užkietėjimas, bet ir lėtinis, nesibaigiantis viduriavimas.

Hemorojus kankina nutukusius žmones, nėščias moteris, gimdyves. Prie šio negalavimo atsiradimo prisideda maisto, kuriame mažai skaidulų valgymas, nuolatinis sunkių daiktų kilnojimas, stovimas ar sėdimas darbas, fizinio judrumo stoka.

Kuo skiriasi ūminis hemorojus nuo lėtinio?

Ūminiu hemorojumi vadinama situacija, kai dėl hemorojinio mazgo kraujagyslės trūkimo kraujas prasiveržia po oda ir sukelia uždegimą. Tai gali nutikti stanginantis, kai viduriai yra užkietėję, arba tada, kai keliate itin sunkų daiktą, kai skrendant lėktuvu pilve padidėja slėgis.

Tuo tarpu lėtinis hemorojus yra ilgalaikė būklė, kai dėl įvairiausių priežasčių išsiplečia hemoroidiniai mazgai. Tada išryškėja tokie simptomai, kaip kraujavimas tuštinantis.

Kokie yra hemorojaus gydymo būdai?

Jeigu hemorojus nesukelia didelio nepatogumo, tada gydytojas paskiria nereceptinių kremų, tepalų, žvakučių. Tos priemonės sumažina skausmą ir niežėjimą. O jeigu susidaro dideli hemorojaus mazgai, tada yra reikalingas chirurginis gydymas. Tai daroma arba uždedant ant šių mazgų specialius žiedus, kurie stabdo kraujotaką, todėl jie per keletą dienų prapuola.

Hemorojui gydyti gali būti naudojamas specialus medikamentas, kuris leidžiamas aplink hemorojinį mazgą, šis vaistas mazgo kraujagysles sukietina, todėl pats mazgas sumažėja. Hemorojus dar gali būti gydomas infraraudonaisiais spinduliais, elektra arba lazeriu. Šis gydymo būdas neturi didesnio šalutinio poveikio, tad nesukelia didesnių nepatogumų.

Jeigu atliekama įprastinė hemorojaus mazgų operacija, tada naudojama vietinė nejautra. Ši operacija daroma tada, kai kitokie gydymo būdai yra neefektyvūs. Tokia operacija gali trukti nuo pusvalandžio iki valandos.